Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio

Cupramontana, gelegen in het hart van de regio Marche op 505 meter boven de zeespiegel, is de ideale plek voor een ontspannen verblijf, voor lekker eten en goede wijn, voor een actieve, sportieve of culturele vakantie.

Fabriano: Papier- en watermerkmuseum

Duur: 2 Uren
Vanaf: Fabriano
Talen: Italiaans, engels
Het papier- en watermerkmuseum van Fabriano is gehuisvest in het voormalige klooster van de Dominicaanse paters. Het museum geeft de eeuwenoude traditie van papierproductie weer die Fabriano tot een unieke stad in Europa maakt.

Binnen is er een getrouwe reproductie van het middeleeuwse proces voor het maken van handgemaakt papier. De collectie bevat ook een zeer belangrijke verzameling oude en moderne watermerken: tijdens de rondleiding, naast het bekijken van een video over de geschiedenis van papier, is het mogelijk om de demonstratie van de productie van handgeschept papier met papiermeesters te bekijken.

Een middeleeuwse papierfabriek is ter plaatse herbouwd, waar het mogelijk is om de hele verwerkingscyclus te observeren. De vodden, schoongemaakt van de "stracciarola", worden geweekt in de "maceratoio" en tot pulp gereduceerd door de werking van de hydraulische palen met meerdere hamers. Door een speciale zeef in de "bak" te dopen waar de pasta werd overgebracht, met passende shakes die het water moeten aftappen, krijgt de pasta de vorm van vellen, die op een vilt worden geplaatst en in een pers worden geperst. Na het drogen worden de vellen ondergedompeld in een bad van gelatine van dieren, bekend als lijm, dat tot doel heeft ze ondoordringbaar voor inkt te maken; opnieuw gedroogd en geperst, de vellen zijn klaar voor gebruik.

In de bibliotheek van het museum is het mogelijk om tal van handwerkproducten te kopen, gemaakt met handgemaakt papier en gebonden in natuurlijk leer. Op reservering is het mogelijk om educatieve workshops bij te wonen, zelfs meerdere dagen.

Hulp nodig of meer informatie?

+39-0732-709240 info@museodellacarta.com
Informatie
 • Museo della Carta e della Filigrana
  Largo Fratelli Spacca 2, 60044 Fabriano
 • +39-0732-709240
 • www.museodellacarta.com
 • Volwassenen: € 7,00
  Groepen (min. 20 pax) - Ouder dan 65: 5,50 €

Contacteer ons

 • Dienst Toerisme
  Corso Leopardi 59 | 60034 Cupramontana
 • +39-0731-780199
 • turismo@cupramontana-accoglie.it