Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio

Cupramontana, gelegen in het hart van de regio Marche op 505 meter boven de zeespiegel, is de ideale plek voor een ontspannen verblijf, voor lekker eten en goede wijn, voor een actieve, sportieve of culturele vakantie.

Verdicchio

De rode draad in de geschiedenis, de tradities en de economie van Cupramontana is altijd de wijnproductie geweest. Tegenwoordig is het imago van Cupramontana onlosmakelijk verbonden met de wijn en de druiven. Met wijnproductie bedoelen we zowel de Verdicchio D.O.C. en de spumante, die worden gepromoot en gecommercialiseerd door de levendige lokale vereniging van wijnkelders, genaamd Associazione Strada del Gusto ( www.gustocupramontana.it ). Hoewel er meer dan 10 verschillende wijnkelders zijn, slaagt hun samenwerking erin om de wijn en de spumante ook wereldwijd beroemd te maken.

Hoewel Cupramontana niet de enige producent van de Verdicchio dei Castelli di Jesi is, heeft het ongetwijfeld vanaf het begin het verschil gemaakt. Het eerste kadaster van 1471 vermeldde de wijnstokken als de meest gewaardeerde teelten in vergelijking met die van olijf- en granen. Door de jaren heen ontwikkelden de teelttechnieken zich steeds verder en ook moderner.

De echte innovatie kwam echter samen met de families uit Lombardije en de regio Veneto aan het einde van de vijftiende eeuw. Ze settelden zich hier en begonnen te werken op de verlaten landen rond Cupramontana, en zeer waarschijnlijk importeerden ze ook hun typische wijnstok: Trebbiano di Soave (Verona). In feite is deze wijn genetisch in de buurt van de lokale Verdicchio-wijn. De geschiedenis van Verdicchio is daarom vrij duidelijk. Daarentegen is de geschiedenis van de naam wazig. De naam Verdicchio refereert inderdaad naar de kleur ("verde" staat voor groen) van de druiven die ook tijdens de rijping kan worden gevonden, maar er zijn geen bepaalde schriftelijke gegevens over het eerste gebruik van deze naam.

Ondanks deze onzekerheid heeft de Verdicchio tegenwoordig de geomorfologische kenmerken van dit land geabsorbeerd en ook de microklimaataspecten weerspiegeld.
Een van de uniekheid van de Verdicchio van Cupramontana is zijn eigenaardigheden volgens de bijzonderheden en de blootstelling aan de zon van de wijngaard waarin het wordt geproduceerd. In Cupramontana zijn er namelijk verschillende gebieden die verschillen in hun productie: San Michele, Valle, Colonnara, Carpaneto, Paganello, Posserra, Salerna en Mandriole voor de blootstelling aan de zon; Follonica, San Marco en Pietrone voor hun bodem. Dit geeft de Verdicchio een opmerkelijke individualiteit met behoud van zijn belangrijkste kenmerken.
Je kunt de Verdicchio-wijn al proeven in de lente na de oogst, maar ook nan een lange rijping in de flessen in de zomermaanden. Bovendien vindt het rijpingsproces meestal plaats in tanks en / of roestvrij staal, en soms in grote houten vaten.

Zoals je je kunt voorstellen, kan Verdicchio niet alleen worden gevierd tijdens de Sagra dell'Uva, maar ook in de zomer. Cupramontana wijdt zelfs een hele nacht van proeverij, muziek en evenementen aan zijn koning, de Verdicchio-wijn. De zogenaamde "Nacht van de Verdicchio" vindt plaats op de derde zaterdag van juli en combineert wijn, lekker eten en verschillende activiteiten.
Hoewel de Verdicchio-wijn waarschijnlijk het belangrijkste product van Cupramontana is, is ook de spumante een geweldige gelegenheid geworden om de lokale productie wereldwijd te promoten.

Cupramontana: Hoofdstad van de Verdicchio Sinds 1939 staat Cupramontana bekend als de hoofdstad Verdicchio. Voor het eerst verscheen deze bijnaam in de Italiaanse krant "La Tribuna" en wordt sindsdien gebruikt. Waarschijnlijk vanwege zijn lange wijntraditie, benadrukt de naam ook hoe het kenmerk van de Verdicchio-wijn die in Cupramontana wordt geproduceerd uniek is. Het kan inderdaad van gebied tot gebied verschillen, zonder de organoleptische kenmerken te verliezen. De traditie en de geschiedenis van de wijnproductie in Cupramontana zijn echter niet bevroren. Het harde werk, de knowhow en de kennis van de lokale wijnproducenten hebben de productietechnieken verbeterd, waardoor Cupramontana één van de gebieden is waar biologische wijnstokken worden geteeld in het Terroir van de regio Marche.

Afdrukken E-mailadres

Contacteer ons

  • Dienst Toerisme
    Corso Leopardi 59 | 60034 Cupramontana
  • +39-0731-780199
  • turismo@cupramontana-accoglie.it