Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio

Cupramontana, gelegen in het hart van de regio Marche op 505 meter boven de zeespiegel, is de ideale plek voor een ontspannen verblijf, voor lekker eten en goede wijn, voor een actieve, sportieve of culturele vakantie.

Poggio Cupro


Gehucht van Cupramontana, met middeleeuwse omwalling.
Het kasteel werd vóór het jaar 1000 gebouwd door vluchtelingen uit de verwoeste Romeinse stad Cupra Montana.
Als autonome gemeenschap van het graafschap Jesi gedurende meer dan zes en een halve eeuw, werd de stad Poggio Cupro onder Napoleon onderdrukt in 1812 en samengevoegd bij Maiolati; juist in deze omstandigheid werd een onsuccesvolle poging ondernomen om de Eremo delle Grotte te onttrekken aan het grondgebied van Massaccio en op te nemen in die van Poggio en vervolgens in die van Maiolati.
Bij decreet van paus Leo XII op 21 december 1827 werd Poggio Cupro ontnomen aan de rechtspraak van Maiolati en werd het deel van het kasteel van Cupramontana.
Het kasteel behoudt nog steeds de oude middeleeuwse lay-out, inclusief de grensmuren, en binnenin is de enige toegangsdeur bewaard gebleven met daarin een fresco van de Madonna met kind toegeschreven aan Pietro Paolo Agabiti en geschilderd in 1529.

   

De kerk van San Salvatore ligt op het hoogste punt van het oude kasteel van Poggio Cupro, en wordt al in 1199 vernoemd in een pauselijke bull van Innocentius III.
Het kasteel en de parochie bevonden zich onder de religieuze en civiele jurisdictie van de Camaldolese monniken van Sint-Helena.
De kerk gebouwd in de 12e eeuw werd waarschijnlijk herbouwd in de tweede helft van de 16e eeuw, waardoor ze een kenmerk van de Renaissance kreeg.
Het interieur bestaat uit een enkel middenschip bedekt met houten spanten en twee gewelfde zijkapellen. De apsis is gescheiden door een balustrade van stenen pilaren.
Andere eenvoudige renaissance-elementen in steen vallen op, zoals de Ambo of preekstoel op de rechtermuur met een levendig tafereel van de Annunciatie, de Tabernakel, een echte kleine tempel ingevoegd in de muur van de rechter apsismuur, het doopsel van de kleine doopkapel en het wijwater.
Van opmerkelijke interesse is het fresco met de afbeelding van San Floriano gevonden in 1965, het oudste beeld van de beschermheilige van Jesi en het platteland.
De kerk bewaart ook een "dode Christus" in geschilderd hout uit de eerste helft van de 16e eeuw.

   

Afdrukken E-mailadres

Contacteer ons

  • Dienst Toerisme
    Corso Leopardi 59 | 60034 Cupramontana
  • +39-0731-780199
  • turismo@cupramontana-accoglie.it