Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio

Cupramontana, gelegen in het hart van de regio Marche op 505 meter boven de zeespiegel, is de ideale plek voor een ontspannen verblijf, voor lekker eten en goede wijn, voor een actieve, sportieve of culturele vakantie.

Landschap

Castelli del Verdicchio di Jesi

Het middeleeuwse graafschap Jesi regeerde over verschillende ommuurde dorpen, of gehuchten, die zich voornamelijk langs de oever van de Esino bevonden. Tegenwoordig worden deze dorpen "Castelli di Jesi" genoemd, waar "castelli" staat voor kasteel. Deze term kan verwarrend zijn, omdat geen van de dorpen kastelen waren met een aristocratische familie die over hen regeerde, eerder dorpen met hoge muren, waarvan het centrum misschien nu nog origineel is.
De naam "Castelli di Jesi" is belangrijk dankzij de Verdicchio-wijn die in dit gebied wordt geproduceerd. De oorsprongsbenaming is zelfs vernoemd naar deze 14 dorpen rond Jesi.
Deze "castelli" hebben de Esino-rivier gemeen en het heuvelachtige landschap om hen heen; toch zijn ze allemaal verschillend en uniek. De samenwerking onder hen heeft dit gebied niet alleen beroemd gemaakt om zijn wijn, maar ook voor een soort toerisme gericht op ervaringen, met evenementen, sport en landelijke accommodatie. Het perfecte seizoen voor toeristen om te komen is de herfst, wanneer een wandeling tussen de wijnstokken meestal eindigt in een van de verschillende wijnkelders in het gebied, onder het genot van een glas Verdicchio D.O.C.
Cupramontana is een van de "Castelli di Jesi", en de anderen zijn: Belvedere Ostrense, Castelbellino, Castelplanio, Maiolati Spontini, Monsano, Montecarotto, Monte Roberto, Morro d'Alba, Poggio San Marcello, Rosora, San Marcello, San Paolo di Jesi en Santa Maria Nuova.


Afdrukken E-mailadres

Contacteer ons

  • Dienst Toerisme
    Corso Leopardi 59 | 60034 Cupramontana
  • +39-0731-780199
  • turismo@cupramontana-accoglie.it