Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio

Cupramontana, gelegen in het hart van de regio Marche op 505 meter boven de zeespiegel, is de ideale plek voor een ontspannen verblijf, voor lekker eten en goede wijn, voor een actieve, sportieve of culturele vakantie.

Historisch centrum

Gemeentehuis

Cupramontana heeft één iconisch symbool dat iedereen kan herkennen: het gemeentehuis. Het bevindt zich op het hoogste punt van Piazza Cavour en als je de ervaring als local wilt beleven, moet je "op 'piazza" (tot op het plein) gaan om de grandeur van dit belangrijke monument te bewonderen. In september 1777 werd het nieuwe gemeentehuis gebouwd samen met de nieuwe Porta Nova, die werd gebruikt als de belangrijkste toegang tot Cupramontana in plaats van de Porta Vecchia.
Dit gebouw, dat voorheen Palazzo del Maestrato heette, als de zetel van de Priors, werd gebouwd naar een ontwerp van de architect Mattia Capponi (1720-1803), een naam die ook is gekoppeld aan andere werken in de stad. In neoklassieke stijl met een burgerzeiltoren domineert het gebouw het stadscentrum met zijn gevel.


Piazza IV Novembre

Het meest centrale deel van Cupramontana, Piazza IV Novembre, is het enige deel dat een totale verandering heeft ondergaan vele jaren na de grote architecturale veranderingen die in 1770 begonnen. Tot 1938 bestond dit plein in feite uit een ingewikkeld web van steegjes met nogal precaire hygiënische omstandigheden. Het probleem van sanitaire voorzieningen werd gevoeld sinds het einde van de negentiende eeuw, maar de sloopwerken begonnen pas vanaf 1938 en duurden tot het begin van de jaren zeventig. Ter herinnering aan deze oorspronkelijke indeling van het plein, is het tegenwoordig mogelijk om de omtrek van de oude gebouwen te bewonderen, waaronder een kleine kerk, in de lichtere kleur dan die van de bestrating van het plein zelf. En voor de meest nieuwsgierigen toont een verklarend paneel ook enkele originele foto's van enkele jaren vóór de sloop.

San Leonardo kerk

De locatie van de kerk van San Leonardo heeft een lange geschiedenis: de kerk werd inderdaad gebouwd in 1760 naar een plan van de architect Cristoforo Moriconi (1722-1802) ter vervanging van de oude kerk gebouwd in 1551, die de eerste was die werd gebouwd binnen de historische muren. De gevel van de kerk van San Leonardo is verdeeld in twee verschillende niveaus die beter zichtbaar werden na de sloop van de gebouwen in het centrum van het gehucht. De vier beelden op de gevel vertegenwoordigen de Maagd Maria, Sint Andrea van Avellino, Sint Eleuterio en Sint Leonard.


San Lorenzo kerk

Oorspronkelijk bevond de kerk van San Lorenzo zich op de plaats die door het klooster van Santa Caterina werd ingenomen als een tak van de kerk van Santa Maria d'Alvareto, en het was de koper-architect Mattia Capponi die de nieuwe kerk bouwde van 1770 tot 1787.
De kerk, met een enkel schip, heeft zijn hoofdingang naast de San Lorenzo-poort, die met zijn constructie het definitieve einde markeerde van het defensieve gebruik van de kasteelmuren. De architectuur van de kerk is in perfecte neoklassieke stijl en vermeldenswaardig zijn het altaarstuk met het martelaarschap van San Lorenzo, geschilderd door Francesco Appiani (1704-1792) en de twee schilderijen van Pietro Locatelli (1640-1710): het martelaarschap van de gezegende Angelo da Massaccio en de andere met Saint Lucia, Saint Pier Damiani en een soldaat martelaar, gedateerd 1660.


Romeins aquaduct

 

In de ingewikkelde opeenvolging van historische gebeurtenissen die ook het uiterlijk van het historische centrum van Cupramontana hebben veranderd, is er eéén element dat prachtig intact is gebleven en daterend uit de Romeinse tijd: het aquaduct. Dat hij in de donkerste periodes van de stad op geen enkele manier is vernield, is zeker te wijten aan het feit dat hij vele jaren "verborgen" is gebleven.
Het aquaduct komt in feite precies overeen met het eerste stuk van het oude Romeinse aquaduct waarover de historicus sprak, ontdekt in 1779 en dat afdaalde naar de oude Romeinse stad, waar ook de baden te vinden waren.
Het aquaduct is een prachtig voorbeeld van het geniale van de Romeinse tijd: de tunnel is volledig met de hand gegraven in de zandsteen: 2 meter hoog, met een ontwikkeling van ongeveer 60 meter en een helling tussen 1 en 2%. Zijn "V" -vorm garandeerde in tijden van droogte voldoende water in het onderste gedeelte van de tunnel (ongeveer 35-40 cm, dus veel smaller dan het bovenste gedeelte), waardoor het water sneller naar de vallei wordt getransporteerd. In perioden van hevige regenval, wanneer het waterniveau steeg, liet de uitbreiding van de tunnel (tot een maximum van ongeveer 90 cm) een langzamere en meer gecontroleerde uitstroom toe.


Afdrukken E-mailadres

Contacteer ons

  • Dienst Toerisme
    Corso Leopardi 59 | 60034 Cupramontana
  • +39-0731-780199
  • turismo@cupramontana-accoglie.it