Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio

Cupramontana, gelegen in het hart van de regio Marche op 505 meter boven de zeespiegel, is de ideale plek voor een ontspannen verblijf, voor lekker eten en goede wijn, voor een actieve, sportieve of culturele vakantie.

Cupramontana: Sagra dell' Uva

Duur: 4 Dagen
Vanaf: Cupramontana
Categorieën : Evenement Traditie
Eén van de oudste wijnfestivals in Italië en wordt gehouden op de eerste zondag van oktober en de drie voorafgaande dagen. Het is niet alleen de druivenoogst, maar ook de vruchtbaarheid van het land dat gevierd wordt.

De traditie van oogstfeesten heeft een zeer lange geschiedenis, die teruggaat tot Piceno en Romeinse riten. De vieringen in kwestie waren in feite de Liberalia, de Vinalia, die de nieuwe wijn en het voorkomen van ongunstige weersomstandigheden voor de druiven vierden, en de Meditrinalia, die de druiven en wijn als medicinale stoffen verhoogde.
Dit is misschien het geheim van het succes van het druivenfestival van Cupramontana, het oudste in de Marche en één van de eerste in heel Italië (sinds september 1928)..

Als de eerste editie de viering in feite alleen op zondag zag, werden er geleidelijk dagen toegevoegd tot de huidige vorm, wanneer het druivenfestival wordt gevierd van donderdag tot zondag van het eerste weekend van oktober.

Bij elke editie is de Sagra gegroeid en verfijnd, waardoor de feesten elke dag varieren. Zo is bijvoorbeeld de zaterdagmiddag gewijd aan de Palio della Pigiatur. De teams uit Cupramontana en de omliggende dorpen, normaal samengesteld uit drie personen, trappelen de druiven op blote voeten precies volgens de traditie; wie het meeste perst in een bepaalde tijd, wint de prijs van winnende gemeente van de Palio.
De avonden van vrijdag en zaterdag zijn voor muziekoptredens van zangers van nationaal belang.

Verdicchio en druiven zijn op alle mogelijke manieren aanwezig; de traditionele opening met de Verdicchio bron, de workshops en proeverijen, de decoraties van de stands, en uiteraard in de posters die elk jaar veranderen en, zoals echte kunstwerken, de ziel van Cupramontana bevatten.

Het hoogtepuntis de stoet van praalwagens op zondagmiddag. Het resultaat van vele uren werk dat de jongeren van Cupramontana met passie en liefde wijden aan het bouwen van de karren. Deze allegorische praalwagens zijn niet alleen een kleurrijk element om artistieke en humoristische talenten te laten zien, maar ook een kleine podium voor actuele thema's.

In de loop der jaren is het druivenfestival een niet te missen evenement geworden, niet alleen voor de inwoners van Cuprense, maar voor alle omliggende gemeenten.

Hulp nodig of meer informatie?

+39-0731-786811 info@sagradelluva.com
Informatie
  • Fondazione Sagra dell' Uva
    Via Nazario Sauro 1, 60034 Cupramontana
  • Facebook: Sagra dell' Uva
Inkom op vrijdag, zaterdag en zondag

Contacteer ons

  • Dienst Toerisme
    Corso Leopardi 59 | 60034 Cupramontana
  • +39-0731-780199
  • turismo@cupramontana-accoglie.it