Actief: wandelen

De wandelingen en excursies zijn vooral populair in Cupramontana en omgeving: historische paden, wandelingen door wijngaarden en heuvels, langs abdijen, .......
De bekroning? Fantastische uitzichten en culinaire specialiteiten met mediterrane smaken die geproefd kunnen worden in de verschillende wijnkelders en traditionele trattoria's.


Bewegwijzerde routes.

De toeristische dienst van Cupramontana heeft verschillende wandelroutes uitgestippeld aan de hand van gekleurde bewegwijzering.

  • ° Op het VVV kunt u verschillende wandelroutes en wandelkaarten vinden.
  • ° Of surf op uw smartphone of tablet naar de interactieve kaart op de homepage van Turismo Cupramontana.
    Hier staan de verschillende routes op aangegeven, en als u uw GPS inschakeld, kunt u live uw positie zien en uw wandelroute volgen.
7,5 km - makkelijk
Een wandeling in het spoor van de Romeinen. Helaas zijn er weinig zichtbare overblijfselen uit die periode: de "Barlozzo", de oude citerne of waterreservoir in "opus caementicum", in de Via Bovio, de muren waarop de oude casa colonica werd gebouwd dichtbij het kerkhof.
De beroemde Romeinse steen van de "PUERI et Puellae alimentarii cuprensies montani" bestemd voor keizer Antoninus Pius, te bezichtigen in de gemeentezaal.
De Capriola waterbron die samen met andere bronnen die op het parcours liggen, ervoor zorgden dat er altijd water beschikbaar was voor de bevolking uit Cupra, vooraleer de waterleiding kwam begin 1900.
Dichtbij is de plattelandskerk San Marco, uit de 12 de Eeuw die gedeeltelijk met Romeinse stenen werd gebouwd. De moeite waard om te bezoeken is de steengroeve "Breccioni", bestaande uit een 1000m lang gangenstelsel met de hand uitgegraven in 1200, waar men tot de 50er jaren de stenen uitgroef om molenstenen te maken (geleide bezoeken georganiseerd door de Archeoclub).
9,5 km - gemiddeld
Een prachtige wandeling door de Cesola sluis, voortdurend omgeven door wijngaarden en olijfbomen.
De zon komt hier op en zorgt voor een optimale opwarming van de druiven die de heerlijke Verdicchiowijn produceren. Bovenop de heuveltoppen ziet u in het oosten Staffolo en in het westen Cupramontana, met in de verte Cingoli.
Terug op de heuvelkam wandelt men langs de abdij van de Zalige Angelo, die men kan bezoeken. Het mooiste moment is wellicht tijdens zonsondergang zittend voor de poort van het klooster terwijl de zon verdwijnt achter de Monte Catria.
De hele sfeer voelt middeleeuws aan: men ziet als het ware de heilige Romualdo, de stichter van deze abdij in de 12 de eeuw en hoort als het ware de passen van de Zalige Angelo die op 8 mei 1429 's morgens wegwandelde en de martelaarsdood stierf door de fraticelli in het onderliggende "Turkse struikgewas". Wie weet hoort u ook de bel waarmee zijn hondje hulp kwam halen...
Doch het zijn vooral de rust en de vrede van het klooster die deze plek uniek maken.
12 km - gemiddeld
Een tocht langs kluizenaarskerkjes en kloosters met op de hoogste plek zicht op de Apennijnen: van de sibillini tot de Monte Nerone.
Eenmaal het dal van de Esinante en de gracht van de Corvo bereikt, die u leiden tot de Eremo van de Witte Broeders, hoort men nog alleen het geluid van water en vogelgezang. Op het einde van de beklimming verschijnt de eremo zoals een onvergetelijk visioen. Het klooster wordt omgeven door rotsen waarin de eerste kluizenaarsmonniken in 1200 holen groeven.
Een 17de eeuws bouwwerk ontworpen door de monnik architect Don Appolonio Tucchi bestaande uit een zeer mooi klokkentoren tegen de rotswand gebouwd, de stille kloosterommegang met zonnewijzer en uit vele andere te ontdekken delen. Men verlaat deze plek via het bos richting Spescia bij het dorpje Poggio Cupro. Men komt uit op een open akkerland.
Bij de Zwarte Broeders (zogenoemd vanwege hun donkere kleding) is het altaar uit teracotta in 1529 door Agabiti, de moeite waard om te bezichtigen.
Indien men hoofdpijn heeft, raadt men aan om een druppel water te nemen bij de kleine grot dichtbij het klooster waar de zalige Giovanni bad. Indien de hoofdpijn weggaat dan heeft men een wonder beleefd.
Elke zaterdag vertrekt de Cupra wandelgroep vanaf het Campo Boario in Cupramontana, voor een mooie wandeling in de omgeving.
Iedereen is welkom en deelname is gratis.
  • vertrek elke zaterdag om 08:00
  • duur 3:30-4:00
  • gemiddelde moeilijkheid